Βιβλιοθήκη

Τοποθεσία: Κεντρικό Κτήριο ΣΘΕ, 3ος όροφος (Δυτική Πτέρυγα)
Ώρες λειτουργίας:

Από 21/10/2019 το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης θα είναι το εξής:
Δευτέρα             9:00-17:00
Τρίτη                  9:00-15:00
Τετάρτη              9:00-17:00
Πέμπτη              9:00-15:00
Παρασκευή        9:00-15:00

Για οποιαδήποτε πληροφορία, απευθυνθείτε:
Πιτιά Πουλχερία
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
Βιβλιοθήκη Τμήματος Μαθηματικών,
541 24 Θεσσαλονίκη,
libmath@math.auth.gr

Τηλ.: 2310-998424, 997229
Fax: 2310-998327
Url: http://www.lib.auth.gr/

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μαθηματικών ξεκινάει τη λειτουργία της με διάταγμα της 16η Ιανουαρίου του 1929 ως «Σπουδαστήριον Μαθηματικόν», έχοντας στην κατοχή της 400 τομους βιβλίων. Σήμερα, η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στον 3ο όροφο της Σχολής Θετικών Επιστημών (παλιό κτίριο), καταλαμβάνει τρεις αίθουσες και διαθέτει μία συλλογή με περισσότερους από 27.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών (στην πλειονότητά τους ξενόγλωσσα). Η Βιβλιοθήκη διατηρεί επίσης αρχείο διδακτορικών διατριβών και διπλωματικών εργασιών που έχουν εκπονηθεί στο Τμήμα.

Η συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα ξενόγλωσση βιβλιογραφία, που καλύπτει ένα ευρύ γνωστικό φάσμα θεμάτων γύρω από τα Καθαρά Μαθηματικά, την Επιστήμη των Υπολογιστών, τη Στατιστική και την Επιχειρησιακή Έρευνα, καλύπτοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος και υποστηρίζοντας την έρευνα στους τομείς των Μαθηματικών και σε συναφείς επιστημονικούς κλάδους. Σε προπτυχιακό επίπεδο, η Βιβλιοθήκη διαθέτει μια πλούσια συλλογή διδακτικών συγγραμμάτων που ανανεώνεται τακτικά με νέες εκδόσεις.

Μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Heal-Link), καθώς και των συνδρομών της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του Πανεπιστημίου, η Βιβλιοθήκη έχει ηλεκτρονική πρόσβαση σε πλήθος βιβλιογραφικών βάσεων δεδομένων όπως η Mathscinet, καθώς και πρόσβαση στο πλήρες κείμενο χιλιάδων ηλεκτρονικών βιβλίων και επιστημονικών περιοδικών, εκδοτών όπως οι Elsevier, Springer, Kluwer, Academic Press, κλπ.

Ο Ηλεκτρονικός Κατάλογος Πρόσβασης του Κοινού (OPAC-Online Public Access Catalogue) είναι ελεύθερης πρόσβασης μέσω της διεύθυνσης http://search.lib.auth.gr και περιλαμβάνει το υλικό όλων των Τμηματικών Βιβλιοθηκών και της Κεντρικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος Βιβλιοθηκών του ΑΠΘ. Δικαίωμα δανεισμού έχουν όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας (ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, φοιτητές κτλ.) με τη χρήση της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας. Ωστόσο, δικαίωμα δανεισμού έχουν και οι εξωτερικοί χρήστες με την έκδοση ειδικής κάρτας μέλους. Τέλος, η Βιβλιοθήκη, ως μέλος του Εθνικού Συλλογικού Κατάλόγου Επιστημονικών Περιοδικών (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης), προωθεί και δέχεται αιτήματα παραγγελίας άρθρων περιοδικών σε συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες. Αιτήματα διαδανεισμού βιβλίων από βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού εξυπηρετούνται μέσω της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει:

  • Νησίδα 7 Η/Υ για πρόσβαση στις βιβλιογραφικές πηγές και στο διαδίκτυο
  • Ασύρματο δίκτυο (AUTH web connect, eduroam, Auth open)
  • Φωτοτυπικά μηχανήματα με καρτοδέκτη
  • 13 θέσεις μελέτης στο χώρο της βιβλιοθήκης
  • 32 θέσεις μελέτης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο αναγνωστηρίου

 

Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, η Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες με ωράριο Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-15.00. Το ωράριο θα διευρυνθεί μετά από ανακοίνωση. Σε περιόδους εορτών και διακοπών το ωράριο διαφοροποιείται και ανακοινώνεται μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος. Βιβλιοθηκονόμος είναι η κ. Πουλχερία Πιτιά. (2310998424).