ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Αγαπητοί φοιτητές, αγαπητές φοιτήτριες:

Ο περιορισμός της μετάδοσης του ιού είναι καταρχήν θέμα κοινωνικής ευθύνης: δεν αρκεί να προσέχει ο καθένας για την προσωπική του υγεία αλλά οφείλει να φροντίζει να μην γίνεται αίτιος για τη μετάδοση του κορωναϊού  ή άλλων ιών. Ιδιαίτερα, υπάρχει η εκτίμηση ότι η συμπεριφορά των νέων θα καθορίσει την πορεία της επιδημίας. Στα πλαίσια αυτά σας συστήνω και εγώ κάποια μέτρα και συμπεριφορές για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης του κορωναϊού.

  • Οι διδάσκοντες εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας και θα σας κρατούν ενήμερους από την ιστοσελίδα του μαθήματος και του Τμήματος.
  • Όποιος παρουσιάζει έστω και ήπια συμπτώματα ίωσης (χαμηλό πυρετό, ρινική καταρροή, φτάρνισμα) καλό είναι να παραμένει στο σπίτι του: είναι ο κύριος τρόπος περιορισμού της διασποράς ιών σε άλλους. Οι απουσίες δεν προσμετρώνται για την περίοδο αυτή.
  • Είναι υποχρέωση όλων όσων ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλη επικινδυνότητα (Ιταλία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Κορέα, Κίνα) να παραμείνουν μακριά από τη Σχολή και να μην έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους.
  • Πρέπει όλοι να φροντίζουν να πλένουν τακτικά και σωστά τα χέρια τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Να αποφεύγουν να πιάνουν τα μάτια, την μύτη και το στόμα τους καθώς αποτελούν εισόδους για τον ιό.
  • Να φροντίζουν να απολυμαίνουν τις επιφάνειες που χρησιμοποιούν π.χ. το έδρανο στην αίθουσα διδασκαλίας, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, το κινητό και σταθερό τηλέφωνο που χρησιμοποιούν.
  • Οι διδάσκοντες έχουν το δικαίωμα για τον περιορισμό του χρόνου διδασκαλίας των μαθημάτων τους, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός διδασκόντων και διδασκομένων σε κλειστούς χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο καλός και συχνός αερισμός των χώρων δρα ανασταλτικά στη μετάδοση του ιού.

Τέλος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, δεν θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας στις 23 Μαρτίου. Οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών για όσους έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και άλλες σχετικές βεβαιώσεις, θα διατίθενται έγκαιρα από τη Γραμματεία του Τμήματος και θα καλύπτουν τη θέση δικαιολογητικών όπου απαιτείται τίτλος σπουδών. Η τελετή ορκωμοσίας (με τη παρουσία των οικογενειών και συνοδών) θα πραγματοποιηθεί όταν θα έχει αρθεί η σχετική απαγόρευση με τη συμμετοχή όσων αποφοίτων το επιθυμούν. Νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την ορκωμοσία και τα πτυχία θα αναρτηθεί στις 12 Μαρτίου.

Κλείνοντας επαναλαμβάνω την παράκληση, κάθε μέλος του Τμήματός μας να επιδείξει κοινωνική υπευθυνότητα. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, υπάρχει λόγος για δράση.

Η πρόεδρος

Χαρά Χαραλάμπους