Σπουδαστήριο-Βιβλιοθήκη

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΕΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΚΟΠΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΕΣ

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

ΔΙΑΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

ΠΑΡΟΧΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣΤοποθεσία: Κεντρικό Κτήριο ΣΘΕ, 3ος όροφος (Δυτική Πτέρυγα)


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή (9:00 -15:00).

Κατά διαστήματα το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης επεκτείνεται και αναρτάται στο σύνδεσμο ΝΕΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ καθώς και στην ιστοσελίδα του Τμήματος.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βιβλιοθηκονόμος Πιτιά Πουλχερία (pitia@math.auth.gr)
Βιβλιοθήκη Μαθηματικών
Παλαιό Κτίριο Σχολής Θετικών Επιστημών, 3ος όροφος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
54123 Θεσσαλονίκη
libmath@math.auth.gr

Τηλ.: 2310-998424, 997229
Fax: 2310-998327
Url: http://www.lib.auth.gr/


ΝΕΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Σας ενημερώνουμε ότι, μετά την απόφαση της Συγκλήτου ΑΠΘ, με αριθμό 3026/11-06-2020, από τη 12η Ιουνίου η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μαθηματικών λειτουργεί για δανεισμό-επιστροφή βιβλίων και επιστροφή συγγραμμάτων Ευδόξου, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ κατόπιν συνεννόησης.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 33457/ΦΕΚ 2038/30-5-2020,  η πρόσβαση στο σπουδαστήριο-αναγνωστήριο και στα βιβλιοστάσια  καθώς και η χρήση των Η/Υ της Βιβλιοθήκης-Σπουδαστηρίου ΔΕΝ επιτρέπονται για το κοινό έως και τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

Ο  δανεισμός-επιστροφή γίνεται μέσω  Ηλεκτρονικής Αίτησης (e-mail libmath@math.auth.gr) ή τηλεφώνου στο 2310998424 (9:00-15:00) ενώ η παραλαβή-επιστροφή του/των τεκμηρίου/ων θα γίνεται την επόμενη εργάσιμη μέρα σε χρονικά διαστήματα που θα καθορισθούν από τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος μετά την επικοινωνία, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας του ΕΟΔΥ.
Περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ στο σύνδεσμο: https://www.lib.auth.gr/el/covid19_062020


ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το Τμήμα και το Σπουδαστήριο του Τμήματος Μαθηματικών εξασφάλισαν την πρόσβαση στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Secrets of the surface: the mathematical vision of Maryam Mirzakhani», για τη ζωή και το έργο της Maryam Mirzakhani (1977-2017), την πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το Βραβείο Fields (το “Nobel” των Μαθηματικών) το 2014.

Η ταινία είναι στην αγγλική γλώσσα, έχει διάρκεια 1 ώρα και η προβολή της θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 15/06/2020 ώρα 12:00-13:00 μέσω της πλατφόρμας zoom στη διεύθυνση
https://authgr.zoom.us/j/95914251792?
Meeting ID: 959 1425 1792
Password: 040619

Η σύνδεση στο zoom θα πρέπει να γίνει μέσω του ιδρυματικού σας λογαριασμού, (δηλ. να επιλέξετε Sign In with SSO και στη συνέχεια να συμπληρώσετε το authgr πριν το σύστημα σας παραπέμψει στη σελίδα που θα σας ζητήσει να βάλετε τα Ιδρυματικά username και password).


ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Από 21/10/2019-13/03/2020 το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης θα είναι το εξής:
Δευτέρα             9:00-17:00
Τρίτη                  9:00-15:00
Τετάρτη              9:00-17:00
Πέμπτη              9:00-15:00
Παρασκευή        9:00-15:00


ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της Βιβλιοθήκης και του Σπουδαστηρίου του Τμήματος Μαθηματικών είναι η υποστήριξη του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διδακτικού έργου των μελών του Τμήματος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του εμπλουτισμού και της οργάνωσης των συλλογών της, καθώς και της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογικών εξοπλισμών οι οποίοι της προσδίδουν εργαστηριακές δυνατότητες. Επιπλέον, εξυπηρετεί και τις ανάγκες ερευνητών συναφών επιστημονικών κλάδων, τα ενδιαφέροντα των οποίων εμπίπτουν στους επιστημονικούς Τομείς των Μαθηματικών.

Στόχος, επίσης, της Βιβλιοθήκης και του Σπουδαστηρίου είναι η προβολή της Επιστήμης των Μαθηματικών στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια κτλ), μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις, πολιτιστικές δράσεις κ.α.


ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Σπουδαστήριο και η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μαθηματικών, αποτελούν ένα από τα παλαιότερα  σπουδαστήρια που λειτούργησαν κατά τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, το Σπουδαστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του με το διάταγμα της 16ης  Ιανουαρίου του 1929, σύμφωνα με το οποίο ιδρύεται «Σπουδαστήριον Μαθηματικόν» προκειμένου να υποστηρίξει το επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο πρώτος πυρήνας της συλλογής της Βιβλιοθήκης αριθμούσε  περίπου 400 τόμους βιβλίων και περιοδικών, ενώ στη συνέχεια εμπλουτίζεται με νέες επιστημονικές εκδόσεις, έντυπες και ηλεκτρονικές, που καλύπτουν τους παρακάτω Τομείς των Μαθηματικών Σπουδών:

 • Άλγεβρας, Θεωρίας Αριθμών και Μαθηματικής Λογικής
 • Γεωμετρίας
 • Επιστήμης Υπολογιστών & Αριθμητικής Ανάλυσης
 • Μαθηματικής Ανάλυσης
 • Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας

Σήμερα το Σπουδαστήριο και η Βιβλιοθήκη στεγάζονται στο παλαιό κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών στον 3ο όροφο και εκτείνεται σε ένα χώρο περίπου 250τ.μ.  εκ των οποίων τα 65τ.μ. αποτελούν ξεχωριστούς χώρους μελέτης. Διαθέτει μια πλούσια συλλογή, πάνω από 20.000 τόμους βιβλίων, στην πλειονότητά τους ξενόγλωσσους, και 396 τίτλους  περιοδικών, καθώς επίσης παρέχει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο χιλιάδων ηλεκτρονικών τίτλων βιβλίων και επιστημονικών περιοδικών.


ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Η οργάνωση του υλικού της Βιβλιοθήκης, βασίστηκε σε διεθνή πρότυπα της Βιβλιοθηκονομίας (AACR2, MARC21, LCCS, LCSH) και το υλικό της είναι καταλογογραφημένο ηλεκτρονικά στο  Σύστημα Βιβλιοθηκών του ΑΠΘ «Κoha». Τα βιβλία είναι τοποθετημένα στα ράφια θεματικά ,σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και η αναζήτηση του υλικού της γίνεται μέσω του Ηλεκτρονικού Καταλόγου Πρόσβασης του Κοινού .

 

Η εύρεση και η ταξιθέτηση ενός βιβλίου γίνεται με βάση τον ταξινομικό του αριθμό, ο οποίος απεικονίζει το θέμα του βιβλίου και τοποθετείται στα ράφια από τα αριστερά προς τα δεξιά.

 Η Βιβλιοθήκη περιέχει τις παρακάτω συλλογές:

Κύρια συλλογή

Η Κύρια συλλογή περιλαμβάνει εκδόσεις βιβλίων, κυρίως ξενόγλωσσες, είναι δανειζόμενη και βρίσκεται στον κυρίως χώρο της Βιβλιοθήκης.

Διδακτικά

Η συλλογή των διδακτικών βιβλίων καλύπτει την ελληνική βιβλιογραφία που προτείνεται από τους καθηγητές του Τμήματος, για το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών του Τμήματος, τα βιβλία είναι τοποθετημένα στην είσοδο της Βιβλιοθήκης, ανά Τομέα. Πολλαπλά αντίτυπα παλαιότερων εκδόσεων των διδακτικών βιβλίων είναι τοποθετημένα στο χώρο του αναγνωστηρίου.

Ιστορίας & Διδακτικής των Μαθηματικών

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει βιβλία με θέμα την Ιστορία της Επιστήμης των Μαθηματικών και της Διδακτικής των Μαθηματικών. Τα βιβλία βρίσκονται στον κυρίως χώρο της Βιβλιοθήκης, πριν την κύρια συλλογή.

Πληροφοριακά

Η Πληροφοριακή συλλογή περιλαμβάνει εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εγχειρίδια κ.α. σχετικά με τα μαθηματικά. Είναι μη δανειζόμενη, βρίσκεται στο διάδρομο της Βιβλιοθήκης και διατίθεται μόνο για ανάγνωση.

Παλαιών Εκδόσεων

Οι παλαιές εκδόσεις περιέχουν κυρίως ξενόγλωσση βιβλιογραφία από τις αρχές του 19ου αιώνα, με σπάνιο υλικό που δεν κυκλοφορεί πλέον στο εμπόριο. Η συλλογή είναι μη δανειζόμενη και βρίσκεται τοποθετημένη σε κλειστές βιβλιοθήκες, στον κυρίως χώρο της βιβλιοθήκης. Κατόπιν αίτησης στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης, επιτρέπεται η μελέτη των εκδόσεων που δεν είναι ψηφιοποιημένες, μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Συλλογή Παντέκη

Η συλλογή βρίσκεται σε κλειστή βιβλιοθήκη δίπλα στη συλλογή των παλαιών βιβλίων και είναι κατά την πλειονότητά της δανειζόμενη.

Μεταπτυχιακά

Τα μεταπτυχιακά συγγράμματα περιλαμβάνουν κυρίως ξενόγλωσσα βιβλία, που καλύπτουν την ύλη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος. Είναι τοποθετημένα στον κεντρικό χώρο της Βιβλιοθήκης, βάσει των παρακάτω θεμάτων:

 1. Άλγεβρα, Ανάλυση, Γεωμετρία
 2. Στατιστική
 3. Θεωρητική Πληροφορική

Διατριβές, Διπλωματικές, Ειδικά Θέματα

Οι Διπλωματικές Εργασίες, τα Ειδικά Θέματα και οι Διατριβές που εκπονήθηκαν στο Τμήμα Μαθηματικών, βρίσκονται στον κυρίως χώρο της βιβλιοθήκης και αποτελούν μη δανειζόμενο υλικό. Από το 2002 οι Διδακτορικές Διατριβές και από το 2004 οι Διπλωματικές Εργασίες, διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του Ίδρυματικού Καταθετηρίου ΙΚΕΕ.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος, έχουν την υποχρέωση να καταθέτουν στη Βιβλιοθήκη Μαθηματικών ένα αντίγραφο της Διπλωματικής ή Διδακτορικής τους εργασίας, σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή (cd).

Οδηγίες για την κατάθεση των Διπλωματικών και Διδακτορικών εργασιών στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, αναφέρονται στους συνδέσμους:

Οδηγίες για υποβολή μεταπτυχιακών εργασιών

Οδηγίες για υποβολή διδακτορικών εργασιών

Σειρές

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης βρίσκονται πάνω από 2.500 μονογραφίες, από τους ακόλουθους τίτλους σειρών:

 • American Mathematical Society Translations
 • Annals of Math. Science
 • Asterique
 • Contemporary Mathematics
 • Current Mathematical Publications
 • Graduate Texts in Mathematics
 • Lecture Notes in Mathematics
 • Lecture Notes in Bioinformatics
 • Lecture Notes in Computer Science (η συγκεκριμένη σειρά βρίσκεται στο κλειστό βιβλιοστάσιο)
 • Memoirs of the American Mathematical Society
 • Monthly Statistical Bulletin
 • Pure and Applied Mathematics
 • Proceedings of Symposia in Pure Mathematics
 • Statistical Theory and Method Abstracts
 • Symposia Mathematica
 • Techniques de l’ingenieur

Ανάτυπα

Τα ανάτυπα περιλαμβάνουν επιστημονικά άρθρα και φυλλάδια και είναι διαθέσιμα για μελέτη μετά από αίτηση στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

Οπτικοακουστικό Υλικό

Το οπτικοακουστικό υλικό περιλαμβάνει cd, cd-rom και γεωμετρικά στερεά αντικείμενα. Η συλλογή είναι μη δανειζόμενη.

Περιοδικά

Οι τίτλοι των περιοδικών είναι τοποθετημένοι κατά αλφαβητική σειρά μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Οι ξενόγλωσσοι τίτλοι των περιοδικών (Μ-Ζ) συνεχίζουν στην αίθουσα του κλειστού βιβλιοστασίου. Τα περιοδικά δεν δανείζονται, αλλά υπάρχει η δυνατότητα φωτοτύπησης των άρθρων, που δεν είναι σε ηλεκτρονική μορφή, μέσα στη Βιβλιοθήκη.

Οι τίτλοι των έντυπων περιοδικών της Βιβλιοθήκης εντοπίζονται στον Κατάλογο  της Βιβλιοθήκης Η αναζήτηση των ηλεκτρονικών άρθρων περιοδικών γίνεται από τον Κατάλογο Άρθρων, Περιοδικών .

ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος Βιβλιοθηκών του ΑΠΘ. Δικαίωμα δανεισμού έχουν όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, φοιτητές, φοιτητές Erasmus κ.α.), με τη χρήση της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας. Ωστόσο, δικαίωμα δανεισμού έχουν και οι εξωτερικοί χρήστες, με την έκδοση ειδικής κάρτας μέλους, η οποία ισχύει για όλες τις βιβλιοθήκες του ΑΠΘ. Η χρέωση για την έκδοση της κάρτας δανεισμού των εξωτερικών χρηστών, διαφέρει ανάλογα με τη διάρκειά της.

Κάρτα δανεισμού

Για την ενεργοποίηση της κάρτας δανεισμού απαιτούνται:

 • Αίτηση εγγραφής
 • Αστυνομική ταυτότητα
 • Ακαδημαϊκή ταυτότητα
 • Μια φωτογραφία (μόνο για τους εξωτερικούς χρήστες)

Σε περίπτωση λήξης ή απώλειας της κάρτας δανεισμού, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

Οι όροι δανεισμού καθορίζονται από το άρθρο 4.2  του κανονισμού των Βιβλιοθηκών του ΑΠΘ, όπως παρουσιάζεται παρακάτω, και διαμορφώνονται με βάση την ιδιότητα των δανειζόμενων και τον τύπο των τεκμηρίων.

Ιδιότητα Μέλους  

Μέγιστος αριθμός

δανειζόμενων τεκμηρίων

Μέγιστη διάρκεια δανεισμού Μέγιστος αριθμός ανανεώσεων
Μέλη ΔΕΠ Είκοσι (20) Εξήντα (60) *
ημερολογιακές ημέρες
Δύο (2) φορές
Διδάσκοντες με σχέση εργασίας με το ΑΠΘ (π.χ. Π.Δ/407)

 

Μέλη ΕΕΔΙΠ

Μεταδιδάκτορες ΑΠΘ

Υποψήφιοι διδάκτορες

Μεταπτυχιακοί φοιτητές

Δεκαπέντε (15) Τριάντα (30) ημερολογιακές
ημέρες
Δύο (2) φορές

 

Προπτυχιακοί φοιτητές

 

Φοιτητές Erasmus

Υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το ΑΠΘ

Έξι (6) τεκμήρια (4 από συλλογή πλήρους δανεισμού & 2 από συλλογή
δανεισμού περιορισμένης διάρκειας)
Δεκαπέντε (15)
ημερολογιακές ημέρες
Δύο (2) φορές
Εξωτερικά μέλη ** Τρία (3) Δεκαπέντε (15)
ημερολογιακές ημέρες
Μία (1) φορά

* Σημειώνεται ότι για διευκόλυνση των μελών ΔΕΠ στα διδακτικά τους καθήκοντα, ορίζεται γι’ αυτά διευρυμένη περίοδος δανεισμού. Διευκρινίζεται όμως ότι με ευθύνη του αρμόδιου υπάλληλου της βιβλιοθήκης, αν ζητηθεί το τεκμήριο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία μελών, το μέλος ΔΕΠ οφείλει να το επιστρέψει στη βιβλιοθήκη, ώστε να μπορέσει ο αιτών να το δανειστεί ως τεκμήριο της συλλογής πλήρους ή περιορισμένου δανεισμού ανάλογα με την απόφαση του αρμόδιου βιβλιοθηκονόμου.

** Κάρτα μπορούν να εκδώσουν και οι φοιτητές Erasmus για περιορισμένο χρονικό διάστημα με βάση τη διάρκεια παραμονής τους που αποδεικνύεται από το αντίστοιχο επίσημο έγγραφο της Σχολή ή Τμήματος που φοιτούν με τα αντίστοιχα δικαιώματα των εξωτερικών μελών.

Ανανέωση

Ανανέωση των τεκμηρίων που είναι δανεισμένα μπορεί να γίνει έως και 2 φορές μέσω τηλεφώνου, e-mail ή δια ζώσης. Η ανανέωση των τεκμηρίων δεν μπορεί να επιτευχθεί, στην περίπτωση που έχει προηγηθεί κράτηση για τα συγκεκριμένα τεκμήρια από άλλο μέλος της βιβλιοθήκης.

Κράτηση

Κράτηση τεκμηρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, μόνο για τα τεκμήρια που είναι δανεισμένα (άρθρο 4.2 του Κανονισμού Λειτουργίας του Συστήματος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ). Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται στο πανεπιστημιακό του e-mail και η κράτηση ισχύει για 3 εργάσιμες ημέρες.

Πρόστιμα

Σε περίπτωση μη έγκαιρης επιστροφής των τεκμηρίων στην καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής, όπως αυτή έχει οριστεί από το αυτοματοποιημένο σύστημα δανεισμού, οι δανειζόμενοι επιβαρύνονται με πρόστιμο που αντιστοιχεί στο ποσό των 0,30 ευρώ /ανά τεκμήριο, για κάθε εκπρόθεσμη ημέρα ( άρθρο  4.3 του Κανονισμού Λειτουργίας του Συστήματος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ).


ΔΙΑΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Η Βιβλιοθήκη, ως μέλος του Εθνικού Συλλογικού Καταλόγου Επιστημονικών Περιοδικών (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης), προωθεί και δέχεται αιτήματα παραγγελίας άρθρων περιοδικών, σε συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες. Η αναζήτηση των τίτλων των περιοδικών γίνεται από την ιστοσελίδα του Εθνικού Συλλογικού Καταλόγου Επιστημονικών Περιοδικών.

Η χρέωση για την υπηρεσία παραγγελίας άρθρων είναι :

Άρθρα από Ελλάδα (ΕΚΤ) 1-20 σελ./ 3 ευρώ
21-30 σελ./ 3,80 ευρώ
31-40 σελ./ 4,40 ευρώ
41- σελ. 1,00 ευρώ + 0,10/σελ.

Αιτήματα διαδανεισμού βιβλίων, από Βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού, εξυπηρετούνται μέσω της υπηρεσίας Διαδανεισμού της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), καθώς και το ΑΠΘ, παρέχουν στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης σε πλήθος βιβλιογραφικών βάσεων δεδομένων, καθώς και στο πλήρες κείμενο χιλιάδων ηλεκτρονικών βιβλίων και επιστημονικών περιοδικών, εκδοτών όπως οι Elsevier, Springer, Kluwer, Academic Press, κ.α. Η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές, επιτυγχάνεται με τον ιδρυματικό λογαριασμό σε όλες τις νησίδες υπολογιστών του ΑΠΘ. Πληροφορίες για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές εκτός ΑΠΘ, αναφέρονται στις οδηγίες του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Προτεινόμενες πηγές  (Συνδρομές Heal-Link, συνδρομές ΑΠΘ, ελεύθερες πηγές στο διαδίκτυο):

Αποθετήριο Κάλλιπος

Εθνικό αρχείο διδακτορικών διατριβών

arXiv

MacTutor History of Mathematics archive

MathSciNet, Mathematical Reviews on the Web

Mathworld

Scopus

Springer e-Books 

The Web of Science

Willey Online Books Collection

Περισσότερες ηλεκτρονικές πηγές για τις θετικές επιστήμες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ (ΒΚΠ).


ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Στον σύνδεσμο θα βρείτε τους νέους τίτλους βιβλίων.


ΠΑΡΟΧΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 • Νησίδα 7 Η/Υ με σύνδεση στο δίκτυο, για αναζήτηση βιβλιογραφικών πηγών και πρόσβαση σε μαθηματικά λογισμικά
 • Ασύρματο δίκτυο (Eduroam, Auth open)
 • Φωτοτυπικό μηχάνημα με καρτοδέκτη
 • Δυνατότητα εκτύπωσης και σάρωσης
 • 50 θέσεις μελέτης (Αναγνωστήριο και Αίθουσα ομαδικής μελέτης)
 • Υπηρεσία Δανεισμού
 • Υπηρεσία Διαδανεισμού
 • Υπηρεσίες Εύδοξου (Σημείο Διανομής και Επιστροφής Συγγραμμάτων)
 • Υπηρεσία Πληροφόρησης (βιβλιογραφική αναζήτηση, εντοπισμός βιβλιογραφίας, κτλ)
 • Εκπαίδευση στη χρήση της Βιβλιοθήκης (αναζήτηση στον ηλεκτρονικό κατάλογο και στις ηλεκτρονικές πηγές, εξοικείωση με το ταξινομικό σύστημα LC κτλ)

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 1. Πώς κάνω αναζήτηση;

Η αναζήτηση γίνεται από τον Ηλεκτρονικό  Κατάλογο Πρόσβασης του Κοινού

 1. Πώς μπορώ να δανειστώ ένα βιβλίο;

Ο δανεισμός πραγματοποιείται με την ακαδημαϊκή ταυτότητα για τα μέλη του Πανεπιστημίου ή την κάρτα μέλους για τους εξωτερικούς χρήστες, εφόσον προηγηθεί η αίτηση εγγραφής τους στο σύστημα βιβλιοθηκών ΑΠΘ.

 1. Πόσα τεκμήρια μπορώ να δανειστώ και για πόσο χρονικό διάστημα;

Το όριο και το χρονικό διάστημα δανεισμού καθορίζονται ανάλογα με την ιδιότητά του μέλους και τον τύπο του τεκμηρίου. Αναλυτικά, όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στο άρθρο 4 του Κανονισμού Λειτουργίας του Συστήματος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ.

 1. Μπορώ να δανειστώ από άλλες βιβλιοθήκες του ΑΠΘ;

Η κάρτα δανεισμού ισχύει για όλες τις βιβλιοθήκες του ΑΠΘ.

 1. Πόσες ανανεώσεις μπορώ να κάνω και με ποιο τρόπο;

Μπορείτε να κάνετε έως 2 ανανεώσεις μέσω τηλεφώνου, e-mail ή δια ζώσης.

 1. Πώς μπορώ να κάνω κράτηση για ένα βιβλίο;

Η κράτηση γίνεται κατόπιν επικοινωνίας με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο για τα βιβλία που είναι δανεισμένα.

 1. Πώς μπορώ να έχω πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές της Βιβλιοθήκης;

Η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές της Βιβλιοθήκης επιτυγχάνεται από όλους τους υπολογιστές μέσα στο χώρο του ΑΠΘ, με τον ιδρυματικό σας λογαριασμό. Για πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές εκτός ΑΠΘ, συμβουλευτείτε τις οδηγίες του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

 1. Υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης, φωτοτύπησης κ.τ.λ. στη Βιβλιοθήκη;

Στη Βιβλιοθήκη υπάρχει η δυνατότητα φωτοτύπησης και σάρωσης στα φωτοαντιγραφικά της μηχανήματα, καθώς και η δυνατότητα εκτύπωσης από τη νησίδα Η/Υ της Βιβλιοθήκης.

 1. Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης;

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9:00 έως 15:00. Σε περίπτωση τροποποίησης του ωραρίου, αναρτάται ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

 1. Υπάρχει χώρος αναγνωστηρίου;

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει ξεχωριστό αναγνωστήριο, καθώς και αίθουσα για ομαδική μελέτη.

 1. Μπορώ να παραλάβω σύγγραμμα του Εύδοξου από τη Βιβλιοθήκη;

Μπορείτε να παραλάβετε συγγράμματα του Εύδοξου από τη Βιβλιοθήκη Μαθηματικών, εφόσον αυτή εμφανίζεται στον Εύδοξο ως σημείο Διανομής για το σύγγραμμα που σας ενδιαφέρει.