Γενικό Σεμινάριο Τμήματος Μαθηματικών–Colloquium (Δ. Νταλαμπέκος, 24-2-2021)

Αγαπητοί φοιτητές και αγαπητές φοιτήτριες:

Την επόμενη Τετάρτη 24-2-2021, στις 4:15 μμ θα λάβει χώρα (διαδικτυακά) το Γενικό Σεμινάριο του Τμήματος με ομιλητή τον
κ. Δ. Νταλαμπέκο, Milnor Lecturer, Πανεπιστήμιο του Stony Brook, Νέα Υόρκη, και
με τίτλο “Προβλήματα Αφαιρεσιμότητας και Ακαμψίας στο μιγαδικό επίπεδο”.

Η ομιλία θα είναι προσβάσιμη σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες.

Ο κ. Νταλαμπέκος πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ το 2013 (βαθμός πτυχίου 9,98) και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες το 2018. Ερευνητικά, ασχολείται με την Μιγαδική Ανάλυση και την Ανάλυση σε Μετρικούς Χώρους, που ουσιαστικά είναι μια επέκταση της Μιγαδικής και Πραγματικής Ανάλυσης σε μετρικούς χώρους και σύνολα φράκταλ. Η έρευνά του χρηματοδοτείται από την Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Θεωρία Δυναμικού σε Τάπητες του Sierpiński» που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο της Springer το 2020.

Για τον σύνδεσμο της ομιλίας, δείτε την ανακοίνωση
https://math.auth.gr/seminars/24-2-2021-%cf%83%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf-colloquium-%cf%84%ce%bc%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82/

———————————————————-
Περίληψη Ομιλίας: Έστω Κ ένα συμπαγές σύνολο και έστω μια απεικόνιση που έχει κάποιες καλές ιδιότητες στο συμπλήρωμα του Κ. Πότε επεκτείνονται αυτές οι ιδιότητες στο σύνολο Κ; Αυτό είναι το πρόβλημα της Αφαιρεσιμότητας και σε αυτή την ομιλία οι «καλές ιδιότητες» θα αναφέρονται σε σύμμορφες συναρτήσεις, δηλαδή μιγαδικά παραγωγίσιμες και αμφιμονότιμες.

Το πρόβλημα της Σύμμορφης Αφαιρεσιμότητας έχει εφαρμογές στα Μιγαδικά Δυναμικά Συστήματα, στο πρόβλημα της Σύμμορφης Συγκόλλησης και γενικά σε άλλα προβλήματα που απαιτούν την συγκόλληση συναρτήσεων.  Αναζητούνται, επομένως, γεωμετρικές ιδιότητες συνόλων που συνεπάγονται την αφαιρεσιμότητά τους.

Σε αυτή την ομιλία ο κ. Νταλαμπέκος θα περιγράψει τη δουλειά του στο πρόβλημα της αφαιρεσιμότητας συνόλων φράκταλ των οποίων το συμπλήρωμα έχει άπειρες συνεκτικές συνιστώσες, όπως το τρίγωνο του Sierpiński και ο τάπητας του Sierpiński. Επιπλέον, θα εξηγήσει την εργασία του μαζί με τον Malik Younsi σχετικά με μια εικασία που συσχετίζει το πρόβλημα της αφαιρεσιμότητας με το πρόβλημα της Ακαμψίας Κυκλικών Τόπων.

——————————————————–

Εκ μέρους της επιτροπής Γενικού Σεμιναρίου του Τμήματος

Χαρά Χαραλάμπους
Καθ. Τμήμα Μαθηματικών